top of page

LITTERATUREN VENDER TILBAGE TIL ASKOV HØJSKOLE

Forfatters billede: Jonas HoeckJonas Hoeck

I 2018 startede jeg en ny litteraturlinje op på Askov Højskole - en linje der i dag har omkring 30 elever årligt. I forbindelse med min ansættelse blev jeg interviewet til skolens hjemmeside. I interviewet forklarer jeg, hvorfor jeg mener, at skolen har brug for en litteraturlinje. Læs hele artiklen her på siden eller via dette link.


Askov Højskole starter et nyt linjefag i litteratur og skrivekunst.


Litteraten og antropologen Jonas M. Hoeck skal sammen med flere kendte gæsteundervisere indføre eleverne på Askov Højskole i litteraturens verden og sørge for, at eleverne kommer til at arbejde med egne skriveprojekter. Her får du hans tanker om faget og litteraturens muligheder på Askov Højskole – og i dagens Danmark generelt.


En gave, der ikke må gå tabt

Da Jonas M. Hoeck for første gang besøgte Askov Højskole, havde han aldrig været der før. Trods det, at han er vokset op i Bramming mindre end 35 kilometer væk. ”Jeg havde aldrig hørt om skolen, dens historie og tilbud. Det var derfor en stor oplevelse for mig at udforske skolens traditionsrige bygninger og erfare, at stedet tidligere har huset store forfattere som Jeppe Aakjær, Ole Wivel og Tage Skou-Hansen”.


Jonas blev især begejstret for Askov Højskoles historiske bibliotek, der tidligere var landets største privatbibliotek med den største samling af Grundtvig-litteratur. ”Biblioteket har siden bibliotekarens død i 2009 været gemt væk og kun brugt som pulterkammer. Men jeg tænkte med det samme, at vi måtte støve bysterne af, rydde op og genoplive biblioteket som rum for litteraturundervisning og oplæsningsaftner på højskolen. For selvom biblioteket trænger til oprydning og renovering, ser jeg disse historiske lokaler som en gave, der ikke må gå tabt.”


Det, der aldrig går af mode

For Jonas M. Hoeck er der ingen tvivl om, at der stadig er behov for og potentiale i et litteratur- og skrive-kursus. Et kursus, der med udgangspunkt i litteraturen tager fat i historien, traditionerne og de grundlæggende værdier, der ikke risikerer at gå af mode i morgen i jagten på det konstante fremskridt og den nyeste teknologi, og som eleverne kan få gavn af. ”Alle taler om, hvor hurtigt udviklingen går, og at vi hele tiden bliver nødt til at følge med, for man kan jo ikke stoppe udviklingen. For mig er det en absurd måde at leve sit liv på. For så vil du altid være bagefter og løbe forgæves efter den seneste teknologi. Udviklingen går rigtig nok stærkt, men derfor bliver vi også nødt til at holde fast i det, som aldrig går af mode, og som vi altid kan give videre til de nye generationer eller trække på, når vi skal forstå og fortolke den nye tid.” “Samtidig er det også sundt for generationskontrakten. iPhones og IPads findes ikke, når jeg er 80 år. Men de ideer og værdier, jeg har indhentet gennem litteraturen, går aldrig af mode. Derfor vil de bedsteforældre, som har opbygget en rig erfaring og horisont, altid have noget at tale med deres børnebørn om”.


”iPhones og IPads findes ikke, når jeg er 80 år. Men de ideer og værdier, jeg har indhentet gennem litteraturen, går aldrig af mode.”

Den kreative bevidsthed

Jonas M. Hoeck ser sammen med historie, filosofi og kulturforståelse litteraturen som et afgørende fundament for det moderne menneskes udvikling. Men han erkender, at det ikke længere er normen, at alle læser. ”Mange mennesker åbner aldrig en bog, og dem, der gør, læser ofte bøger fattige på viden og indsigt.” For Askov Højskoles nye litteratur-underviser er det derfor et mål at inspirere de unge til at læse, så de kan få øjnene op for, hvad litteraturens verden har at byde på. ”Som menneske bliver man nødt til at udfordre sig selv og sin læsning. Ellers stopper den intellektuelle udvikling efter 9. klasse, og det er for fattigt et grundlag at bygge en civilisation på. Grundtvig ønskede at løfte det danske folk, så vi kunne gå fra at være landsbrugsnation og udvikle os til et moderne samfund. Og her så han, at litteraturen var en hjørnesten. Det samme gælder i dag. For lige meget om du vil være ingeniør, læge eller iværksætter, så har du også brug for den kreative bevidsthed, som litteraturen og kunsten bygger på”.


Mange gæsteundervisere

Jonas M. Hoeck vil med linjefaget på Askov Højskole skabe en stærk base for unge, som ønsker at arbejde kunstnerisk med tekst og sprog. Men for at blive god til at skrive og udtrykke sig, må man øve sig og lære af de bedste. Derfor vil Jonas M. Hoeck invitere nogle af tidens dygtigste forfattere, skribenter og forlæggere som gæsteundervisere på Askov. Så de hver især kan lægge vægt på områder af det skrevne ord, som de er eksperter i. Samtidig vil Jonas M. Hoeck præsentere eleverne for litteratur, de ikke nødvendigvis selv kunne finde på at læse, og som de formentlig ikke er blevet præsenteret for i deres tidligere skolegang. “Jeg vil udfordre elevernes forventning til litteraturen og den verden, de lever i, og lade dem opleve, at litteratur også kan læses som andet end komplekse samfundsanalyser – for eksempel til at forstå naturvidenskabelige fænomener”.

5 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


© 2020 by H-design

  • Facebook Clean Grey
  • LinkedIn Clean Grey
bottom of page